اروپا می‌خواهد ما رااز خودکفایی دفاعی دورکند
يکشنبه 28 بهمن 1397 - 10:17:39

پس از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام در اردیبهشت سال جاری، مقامات اروپایی در دیدار با دیپلمات های ایران بارها این موضوع را بیان کردند که با انجام اقداماتی از جمله راه اندازی سازوکار مالی ویژه ای برای دور زدن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران موسوم به SPV می توانند منافع ایران را در قالب برجام تامین کنند. 
علی رغم اینکه تا کنون ایران به کلیه تعهدات برجامی خود جامه عمل پوشانده، طرف های اروپایی که کماکان در مواضع سیاسی خود از برجام و تداوم همکاری های با ایران حمایت می کنند، به تعهدات خود پایبند نبودند. 
امروز با گذشت بیش از هشت ماه از خروج آمریکا از برجام و وعده های مکرر اروپا مبنی بر ایجاد سازوکار مالی SPV به منظور تبادلات اقتصادی و مالی با ایران در دوران تحریم های اعمال شده از سوی آمریکا و بسته شدن کانال های مبادلاتی برای تجارت با ایران، اروپایی ها طرح ضعیف شده ای را نسبت به SPV مطرح کردند که به «اینستکس» موسوم شده است. 
سوال اینجاست که آیا سازوکار ارائه شده از سوی اروپا می تواند منافع ایران را تامین کند یا خیر و اینکه با توجه به فشارهای اروپا در اصرار بر مذاکرات منطقه ای و موشکی با ایران که در راستای تامین منافع آمریکا و برخی بازیگران منطقه ای است، ایران چگونه باید با این رویکرد دوگانه اروپا برخورد داشته باشد. 
برای بررسی هرچه بهتر عملکرد سازوکار مالی «اینستکس» و آینده روابط ایران با اروپا در شرایط فعلی با توجه به رفتار دوگانه آنها در قبال ایران و عدم انجام تعهدات برجامی آنها، با «بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه به گفتگو پرداختیم. 
قاسمی در ابتدای این گفتگو به ترفند دولت ترامپ برای خروج از برجام اشاره کرد و گفت: آنها می‌خواستند علیه ما یک اجماع جهانی ایجاد کنند. 
سخنگوی وزارت خارجه البته به بدعهدی دولت اوباما در قبال برجام هم اذعان کرد و گفت: دولت اوباما هم در قبال برجام کارشکنی‌ها و بدعهدی‌هایی را انجام داد.
وی در خصوص سازوکار مالی اعلام شده از سوی اروپا موسوم به «اینستکس»  بیان کرد: این اقدام یعنی ثبت رسمی موسسه ای که می خواهد این سازو کار را اجرا کند و فعلا از نظر ما نخستین گام اولیه اروپا تلقی می شود. امیدواریم آنها بتوانند هر چه زودتر این ساز و کار را اجرایی کنند.
قاسمی در این گفتگو برخلاف آنچه تاکنون درباره INSTEX مطرح شده است، گفت: اینکه ساز و کار «اینستکس» فقط در خدمت اقلامی شامل دارو و اقلام کشاورزی است، درست نیست زیرا این اقلام جزو موارد تحریمی آمریکا نبود.
وقتی از سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص FATF پرسیدیم او ادعای همیشگی دولتمردان را تکرار کرد و گفت: اکثریت کشورهای جهان این مکانیزم را پذیرفتند و اگر ایران نتواند در این ساز و کار و البته بر اساس مقررات داخلی خود اقدام نکند، نمی تواند بسیاری از مناسبات بازرگانی بین المللی را سامان دهد.
وی در ادامه این گفتگو به سابقه ذهنی منفی که در قبال برخی کشورهای اروپایی در جامعه ایران وجود دارد اشاره کرد و گفت: برخی کشورهای اروپایی در ایران سابقه خوبی ندارند، آنها به شکل‌های مختلف نشان دادند که نمی‌توانند واقعیت‌های ایران را به خوبی درک کنند.
قاسمی همچنین با اشاره به برخی از فشارهای اروپایی‌ها به ایران در قالب مسائل موشکی و منطقه ای، گفت: متأسفانه محافلی در اروپا وجود دارد که برای آنها تحمل ایران مقتدر و مستقل آسان نیست و می خواهند در قالب مسائل موشکی و دفاعی، ایران را تحت فشار قرار دهند تا به زعم خود از قدرت و نفوذ ایران بکاهند و تا می توانند ایران را از خودکفایی دفاعی دور کنند که البته چنین موضوعی هرگز تحقق نخواهد یافت.
وی در پایان این گفتگو خاطرنشان کرد: اگر نگرانی اروپایی ها از افزایش رقابت های تسلیحاتی در منطقه جدی است، باید با دقت بیشتری نسبت به برخی کشورهایی که بودجه های دفاعی کلانی در منطقه دارند، توجه داشته باشند. بودجه دفاعی ایران در منطقه یکی از پایین ترین بودجه های دفاعی و نظامی است، این رویکرد دوگانه اروپا نسبت به ایران و برخی کشورهای منطقه که بودجه‌های سرسام‌آور نظامی دارند، قابل قبول نیست. 


http://etefagheroozonline.ir/fa/News/918/اروپا-می‌خواهد-ما-رااز-خودکفایی-دفاعی-دورکند
بستن   چاپ