چرا تحریم‌های آمریکا علیه روسیه بی‌ثمر است؟
يکشنبه 21 آذر 1400 - 22:56:56
به نقل از تارنمای اسپوتنیک موندو، «آندری کارابیانس» کارشناس اقتصادی روس در تحلیلی در خبرگزاری روسی پرایم در این باره توضیح داد: وابستگی بودجه بندی روسیه به منابع انرژی خارجی در سالهای اخیر بسیار کاهش یافته است. بخش درآمدهای نفتی و گازی در بودجه بندی روسیه در سال های پیشین تنها 28 درصد بود که در سال 2020 به دلیل بحران انرژی به ویژه در بخش تامین گاز، تا 34.5 درصد (کمتر از 40 درصد) افزایش یافت. در مقابل، درآمد بخش های غیرمرتبط با منابع انرژی افزایش قابل توجهی داشته است و «به لطف افزایش چشمگیر صادرات صنعتی و کشاورزی روسیه، تحریم های انرژی علیه مسکو محکوم به شکست است».

براساس برآورد مرکز صادرات روسیه در پایان سال جاری میلادی میزان صادرات غیرمرتبط با انرژی با ثبت رکوردی تاریخی به 185 میلیارد دلار خواهد رسید.

از سوی دیگر، آمریکا نمی تواند مانع اقدام روسیه در تامین انرژی برای کشورهای دیگر مانند چین، هند و کشورهای منطقه هندواقیانوسیه شود، همانطور که جریان صادرات نفت و گاز به این کشورها در سالهای اخیر متوقف نشده است.

به گفته این کارشناس اقتصادی، «تحریم های جهنمی» وعده داده شده از سوی واشنگتن علیه مسکو در بخش انرژی نه تنها «آسیب چندانی به اقتصاد روسیه وارد نمی آورد» بلکه دولت جو بایدن می ترسد که این تحریم ها اثر منفی بر اقتصاد واشنگتن و متحدانش داشته باشد.

چرا تحریم‌های آمریکا علیه روسیه بی‌ثمر است؟

اثر بومرنگی تحریم ها بر آمریکا و متحدان اروپایی واشنگتن

به گزارش شبکه خبری سی. ان.ان. و به گفته مقامات دولت فدرال آمریکا ، تحریم های انرژی علیه روسیه احتمالا باعث تشدید قیمت نفت و گاز در بازار جهانی خواهد شد که این موضوع همه کشورها ازجمله واشنگتن و کشورهای اروپایی را که به بحران انرژی گرفتارند، متاثر خواهد کرد و اقتصاد این کشور را تحت تاثیر جدی قرار خواهد داد. به همین خاطر دولت بایدن برای وضع چنین تحریم هایی محتاطانه پیش می رود.

از سوی دیگر، سطح محبوبیت بایدن بین شهروندان آمریکایی بسیار کاهش یافته که یکی از دلایل سقوط جایگاه وی، به دلیل افزایش بهای بنزین به عنوان مهم ترین سوخت آمریکاست. در ماه نوامبر (آبان) قیمت هر گالن بنزین کالیفرنیا به رکورد 4.68 دلاری رسید که بالاتر از رکوردهای 2008 و 2012 میلادی بود.

به عقیده این تحلیلگر اقتصادی، به همین دلیل بایدن به دنبال مهار قیمت فرآورده های نفتی در بازار داخلی آمریکاست و اعلام کرده که قصد دارد برای جایگاه های سوخت آمریکا 50 میلیون تن نفت از ذخایر استراتژیک فراهم سازد.

در همین راستا، بایدن از سایر کشورهای مصرف کننده نفت مانند چین نیز خواستار استفاده از ذخایر استراتژیک انرژی خود برای جلوگیری از بالا رفتن قیمت جهانی نفت شده است.

«ادوارد فیشمن» عضو شورای آتلانتیک و مقام سابق کاخ سفید نیز در این باره تصریح کرد: با قوه قهری به آسانی نمی توان بر اقتصاد روسیه ضربه وارد کرد بدون آنکه سایر بازارهای انرژی از آن مصون بمانند».

به نوشته «سینکو دیاس» روزنامه اقتصادی اسپانیا، یک روز پس از انتشار خبرها از تحریم‌های احتمالی علیه دولت روسیه در آستانه دیدار ولادیمیر پوتین و جو بایدن ( 16 آذر)  قیمت قراردادهای آتی گاز در کشورهای اروپایی که بخش اعظم آن‌ها به عرضه روسیه وابسته هستند، بین پنج تا هفت درصد افزایش داد. ‌

به نوشته روزنامه اسپانیا، اروپا بارها روسیه را به استفاده از گاز به عنوان ابزاری برای فشار ژئوپولیتیک متهم کرده است. کاهش عرضه روسیه آن چنان قیمت‌ انرژی در اروپا را در بازه زمانی ماه‌های ژوئیه و اکتبر (تیر تا آذر) تحت تاثیر قرار داد که رهبران 27 کشور اروپایی را وادار کرد تا در راستای اصلاحاتی برای دستیابی به خودمختاری در حوزه انرژی گام بردارند.

چرا تحریم‌های آمریکا علیه روسیه بی‌ثمر است؟

چالش نورداستریم2

اگرچه علاوه بر تحریم های انرژی یادشده، کنگره آمریکا به دنبال اعمال تحریم علیه اپراتور خط لوله گاز نورداستریم 2 و شرکتهایی که با آن همکاری می کنند برآمده است، اما اگر انتقال گاز روسیه متوقف شود، این اوکراین است که به عنوان متحد آمریکا ضربه خواهد دید. زیرا نه تنها از درآمد خود در قالب هزینه ترانزیتی این خط لوله محروم خواهد شد، بلکه قطع گاز در فصل سرمای زمستان، سیستم انتقال گاز اوکراین را تهدید می کند و باعث قطعی گاز در بسیاری از مناطق این کشور خواهد شد.

طبق اعلام دولت بایدن به کنگره آمریکا، قرارداد بین واشنگتن و برلین (پایتخت آلمان) سرنوشت این خط لوله را تعیین می کند: اگر روسیه به اوکراین حمله کند، این خط لوله مسدود خواهد شد. اما کی‌یف (پایتخت اوکراین) که بارها از کشورهای اروپایی خواسته که نورد استریم 2 را کنار بگذارند، اما همچنان اصرار دارد که انتقال گاز از روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین را حفظ کنند.

با تداوم تنش های میان روسیه و غرب، مقامات دولت آمریکا هفته گذشته از بررسی اعمال تحریم های احتمالی علیه اطرافیان پوتین،  شرکت‌های انرژی و سیستم سوئیفت در روسیه به بهانه بازدارندگی از حمله روسیه به اوکراین خبر دادند.  اما به گفته تحلیلگران این تحریم ها با توجه به شرایط مثبت اقتصادی در بخش های دیگر، تاثیر جدی بر اقتصاد مسکو نخواهد داشت.

به گزارش ایرنا، در حالی که روسیه پیش از این اتهام آمریکا برای حمله به اوکراین را رد و آن را تبلیغات وقیحانه از سوی واشنگتن توصیف کرده بود، کاخ سفید همچنان اصرار دارد تنش ها میان مسکو- کی‌یف را در یک شرایط بحرانی و رو به مسیر تقابل نظامی توصیف کند.

http://etefagheroozonline.ir/fa/News/17206/چرا-تحریم‌های-آمریکا-علیه-روسیه-بی‌ثمر-است؟
بستن   چاپ