همکاری ایران و آفریقای جنوبی در حمایت از مردم فلسطین
چهارشنبه 28 مهر 1400 - 22:57:26
|
|
روابط خارجی ایران و آفریقای جنوبی در دوره زمانی نزدیک به 40 سال فراز و نشیبهای فراوانی داشته است. با پیروزی انقلاب اسلامی، روابط دو کشور به علت تعارضات ایدئولوژیک نظام جمهوری اسلامی ایران با رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی و به دلیل حمایت ایران از جنبشهای آزادی بخش، در همه ابعاد قطع شد و در طول دوران آپارتاید در آفریقای جنوبی دولت سوئیس به عنوان حافظ منافع دو کشور تعیین شد و دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در ژوهانسبورگ زیر نظر نمایندگی سوئیس در آفریقای جنوبی مشغول به کار بود.
پس از تغییر نظام سیاسی این کشور و فروپاشی رژیم آپارتاید در دهه 70 شمسی، بار دیگر روابط عمیق و همه جانبه بین دو کشور برقرار شد و روابط ایران و آفریقای جنوبی در دوران پس از آپارتاید گسترش یافت و به دنبال سفر «مک وتو» رهبر کنگره پان آفریقایی به تهران و سفر «نلسون ماندلا» رهبر کنگره ملی آفریقا در سال 1371 و نیز تغییرات مثبت در آفریقای جنوبی، وزارت امور خارجه ایران در سال 1372 نسبت به برقراری روابط دو کشور اقدام کرد.
در این راستا، برای اطلاع هر چه بیشتر از سطح فعلی روابط ایران-آفریقای جنوبی و همچنین آینده این روابط، سفارت این کشور اقدام به برگزاری نشست مطبوعاتی در محل سفارت آفریقای جنوبی در تهران کرد و در آن نشست، «ویکا مازوی خومالو» سفیر آفریقای جنوبی در ایران و همکارانش به سوالات مطرح شده توسط خبرنگاران ایرانی در زمینههای مختلف پاسخ دادند.
همکاری ایران و آفریقای جنوبی در حمایت از مردم فلسطین
در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با آینده همکاریهای اقتصادی، تجاری و سیاسی ایران و آفریقای جنوبی در دولت جدید ایران، ویکا مازوی خومالو اظهار داشت: روابط بین آفریقای جنوبی و جمهوری اسلامی ایران در سال 1995 با ایجاد یک مکانیسم سیاسی گسترده که به آن کمیسیون مشترک گفته میشود عمیقتر شد. ریاست کمیسیون مشترک بر عهده وزرای امور خارجه دو کشور است و تعاملات سیاسی و اقتصادی بین دو کشور را هدایت میکند. کمیسیون مشترک طیف وسیعی از همکاریها را در زمینههایی مانند انرژی، بانکداری و امور مالی، بهداشت، کشاورزی، آب و فاضلاب، میراث فرهنگی، علم و فناوری، گردشگری، آموزش، محیط زیست و غیره شامل میشود. کمیسیون مشترک تقریباً 24 توافقنامه فعال بین دو کشور در این مدت منعقد کرده است.
وی افزود: سفیر آفریقای جنوبی همچنین اولین سفیر مقیم در ایران بود که پس از انتصاب جناب آقای امیرعبداللهیان به عنوان وزیر امور خارجه ایران به طور رسمی با ایشان دیدار کرد. بنابراین، بدیهی است که عمق روابط دو کشور برای هر دو طرف دارای ارزش و اولویت باشد. تغییر دولت بر این رابطه تأثیری نخواهد داشت. به خصوص که توافقات مختلف نیز این روابط را حمایت کرده و آن را تقویت میکنند.
سفیر آفریقای جنوبی در ادامه گفت: متأسفانه، همه گیری ویروس کرونا و فضای دشوار بین المللی باعث شده است که برخی از اهداف مورد نظر ما مانند افزایش تجارت به 2 میلیارد دلار در سال، به احتمال زیاد در بازههای زمانی اختصاص یافته محقق نشوند. با این حال، آفریقای جنوبی به رابطه خود با ایران و گسترش این رابطه متعهد است.
وی افزود: سفارت همچنان به شناسایی فرصتها ادامه میدهد، به ویژه فرصتهای اقتصادی که علیرغم چالشهای تحمیلی فعلی، قابل پیگیری هستند. دو کشور در حال حاضر مشغول انجام هماهنگیها برای حصول اطمینان از میزبانی کمیسیون مشترک در آفریقای جنوبی در سال 2022 و فراهم کردن مقدمات و برگزاری جلسات مقدماتی است تا با بررسی بخشهای مختلف، اولویتهای دائمی، نهایی شدن توافقنامههای ناتمام و همچنین بررسی توافقنامهها و همکاریهای موجود صورت پذیرد.
وی همچنین در پاسخ به دیگر سوال خبرنگار مهر در رابطه با زمینههای همکاری دو کشور در کمیسیون مشترک بعدی ایران و آفریقای جنوبی و همچنین اقدامات صورت گرفته برای برگزاری کمیسیون ابراز داشت: همانطور که اشاره شد دو کشور روند میزبانی کمیسیون مشترک در آفریقای جنوبی را در سال 2022 آغاز کرده اند. این روند شامل بحث و آماده سازی برای میزبانی و تعامل کمیتههای مختلف فنی مرتبط با کمیسیون مشترک و همچنین برگزاری نشست کار گروه معاون وزیر است که قرار است به میزبانی جمهوری اسلامی ایران برگزار شود.
وی افزود: کمیسیون مشترک طیف وسیعی از زمینههای همکاری را مورد بررسی قرار میدهد. هر یک از این زمینهها شامل کار گروههای فنی خاص، مانند کار گروه علوم و فناوری، است. بنابراین، اگرچه کمیسیون مشترک زمینههای اولویت دار را شناسایی کرده و میکند، مانند مواردی که قبلاً ذکر شد، اما هر یک از این کارگروههای فنی (متشکل از کارشناسان هر کشور در آن حوزه خاص) اولویتهای خاصی را که دو کشور باید آنها را مورد هدف قرار دهند یا نیاز به بررسی آنها دارند را شناسایی خواهند کرد. بنابراین، این یک روند پیوسته در راستای تعمیق روابط و همکاریها است.
سفیر آفریقای جنوبی در ادامه به سوالی در رابطه با موضع این کشور در قبال مساله فلسطین پاسخ داد. وی با بیان اینکه موضع آفریقای جنوبی در مورد مساله فلسطین کلاً بر پایه سه موضوع کلی شکل گرفته است، اظهار داشت: این موضوع مرتبط با تاریخ آفریقای جنوبی بوده و بی عدالتیهایی که مردم این کشور در دوران آپارتاید متحمل شدند و همچنین در ارتباط با تاریخ استعمار و استثمار آفریقا است. با مقایسه شرایط مردم فلسطین و تاریخ آفریقای جنوبی شاهد تشابههایی در این زمینه هستیم. ما شاهد هستیم که فلسطینیها با وضعیتی روبرو هستند که از حقوق انسانی خود محروم شده و کرامت انسانی آنها نفی میشود، درست مشابه آنچه مردمان آفریقای جنوبی تجربه کرده بودند.
موضوع دوم، آزادیهای اساسی است. طبق قانون اساسی آفریقای جنوبی، مردم از آزادیهای اساسی خاصی از جمله حقوق آزادی بیان، آزادی مذهبی و دسترسی به عدالت برخوردارند ولی ما شاهد هستیم که فلسطینیان در سرزمینهای اشغالی از این حقوق اساسی خود محروم هستند.
موضوع سومی که آفریقای جنوبی در رابطه با مساله فلسطین به آن اهمیت میدهد موضوع حقوق بین الملل است. همانطور که میدانید ما همچنان شاهد بی توجهی کامل به قطعنامههای پی در پی شورای امنیت سازمان ملل متحد هستیم که خواستار پایان اشغال سرزمین فلسطین و احقاق حقوق ملت فلسطین است. موضع آفریقای جنوبی همچنان بر این است که جامعه بین الملل باید مطابق با قطعنامههای مربوطه سازمان ملل، منشور سازمان ملل متحد و ابزارها و چارچوبهای قانونی ارائه شده توسط دیپلماسی چند جانبه و حقوق بین الملل، از حقوق بین الملل حمایت کرده و تلاشها را برای حمایت از فلسطین انجام داده و تشدید کند.
وی در انتها تاکید کرد که در این راستا، آفریقای جنوبی و جمهوری اسلامی متعهد شده اند برای حمایت از خواستههای قانونی و مشروع مردم فلسطین با یکدیگر همکاری کنند.
http://etefagheroozonline.ir/fa/News/16533/همکاری-ایران-و-آفریقای-جنوبی-در-حمایت-از-مردم-فلسطین
|