خداحافظی مرکل؛ آغاز چالش اتحادیه اروپا و آلمان
يکشنبه 4 مهر 1400 - 23:33:49
|
|
روزنامه ال پائیس اسپانیا نوشت: مرکل میرود و پس از 16 سال از قدرت خداحافظی میکند و این کار را بدون هیاهوی زیاد طبق سبک سیاسی منحصر به فردش که شاخصه دوره حضور او در برلین و بروکسل است، انجام میدهد. این مدل سیاست آرام، منطقی و در جستجوی سازش به هر قیمتی، موفقیتهای بیشماری را برای او و ثبات سیاسی در میانه افزایش بیثباتی بینالمللی برای آلمان به ارمغان آورده است. با این حال دوران پس از مرکل، بسیار پر تنش به نظر میرسد.
«کریستین اودِندال» اقتصاددان ارشد «مرکز اصلاحات اروپا» در بررسی عملکرد مرکل به بحران یورو میپردازد که به موجب آن، آلمان، شکافهای عمیقی در اتحادیه اروپا باز کرد و پرچم ریاضت اقتصادی را برافراشت. بحرانی که به ویژه اقتصاد کشورهای جنوبی از جمله اسپانیا را به شدت تحت تاثیر قرار داد.
این کارشناس اقتصادی معتقد است «این دوره خیلی طولانی بود و در نهایت نتیجه ای که در بر داشت اینکه مرکل به اروپا و بانک مرکزی اجازه داد که خودشان خطوط قرمز آلمان را دور بزنند و نادیده بگیرند. مرکل همان کاری را انجام داد که هر صدراعظم آلمان انجام می داد. او سعی کرد اقتصاد را نجات دهد و از پس اندازهای آلمانی ها محافظت کند».
ال پائیس با با توصیف سیاستهای ریاضت اقتصادی آلمان در اروپا و یا اجازه ورود بیش از یک میلیون پناهجو به این کشور در دوره ملیگرایان بیگانههراس آلمانی به عنوان «لکه پاک نشدنی» دوران مرکل آورده است: ارزیابی میراث و جایگاهی که صدراعظم آلمان در کتب تاریخ اشغال خواهد کرد هنوز به زمان نیاز دارد اما فراتر از سیاستهای انتقاد برانگیز، به نظر میرسد که آلمان در حال حاضر تمایلی به ورق زدن این صفحه از تاریخ خود نداشته و مرکل را برای مدت طولانیتری میطلبد.
در ادامه این گزارش آمده است: انتخابات امروز آلمان نخستین انتخابات در سه دهه اخیر بدون حضور مرکل است و باید دید چه کسی میان نامزدها از همه به مرکل نزدیکتر است. آخرین نظرسنجیهای تلویزیون دولتی آلمان نشان میدهد که 80 درصد آلمانیها، میراث مرکل را مثبت ارزیابی میکنند و اگر او دوباره در این تورنمنت شرکت میکرد، احتمالا پیروزی و عبور از خط پایان نصیب او میشد.
به نوشته ال پائیس، چهار دوره ریاست مرکل با بحران های بزرگی مشخص شده است. یورو، اوکراین، پناهندگان و همه گیری. در آلمان، بیش از سه دهه دولت مرکل با ثبات سیاسی و رفاه اقتصادی همراه بوده است اما اکنون صدراعظم با فهرستی طولانی از وظایف معلق، جایگاه خود را ترک می کند. وقتی مرکل در سال 2005 به قدرت رسید، آلمان با بیکاری بیش از پنج میلیون نفر مواجه بود و بیمارترینِ بیماران اروپا محسوب می شد. اما امروز اقتصاد بزرگ منطقه یورو دارای سه میلیون بیکار کمتر است و نیاز فوری به کارگران در بخش ها و مناطق خاصی وجود دارد. در همین حال، بخش چشمگیری از پناهندگان که در سال 2015 وارد آلمان شدند، با موفقیت نسبی وارد بازار کار شده اند.
با این حال، تأخیر سرسام آور در دیجیتالی شدن، عدم اقدامات اقلیمی در اوج شرایط اضطراری تاریخی، تأخیر در نوآوری و مشکلات اقتصادی برخی از چالش هایی است که در انتظار جانشین وی است. به وضعیت اقتصاد آلمان باید دوقطبی نگران کننده اجتماعی را نیز اضافه کرد.
با کنار رفتن مرکل از دنیای سیاست، دوره ای تاثیرگذار از سیاست ورزی ژرمن ها در مسائل بین المللی نیز پایان می یابد. آنگلا مرکل رهبر دفاکتو اتحادیه اروپا خوانده شدهاست؛ مجله فوربس دو بار او را دومین شخص قدرتمند جهان نامید که بالاترین رتبهای است که یک زن تاکنون بدان رسیدهاست. مرکل در سال 2015 از سوی مجله تایمز به عنوان شخصیت سال برگزیده شد و این نشریه او را صدراعظم دنیای آزاد نامید. وی از 26 مارس 2014 رکورد طولانیترین دوره تصدی دولت را در بین سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا داشته است. همچنین وی در سال 2016 برای دهمین سال به عنوان قدرتمندترین زن دنیا از سوی مجله فوربس برگزیده شد.
امروز (یکشنبه) بیش از 60 میلیون شهروند واجد شرایط آلمانی نمایندگان پارلمان این کشور (بوندستاگ) را انتخاب می کنند. هر چند در این روز انتخابات سراسری پارلمان فدرال به شکل رسمی و با حضور شهروندان در پای صندوق های رای انجام می گیرد اما در واقع رای گیری پستی از یک ماه پیش آغاز شده است.
آنچه که مسلم است از فردا «آنگلا مرکل» که در کسوت صدراعظم به مدت 16 سال سکاندار دولت آلمان بوده است، از قدرت کنار می رود و برای مشخص شدن جانشین وی از میان احزاب پیروز انتخابات باید منتظر نتایج رای گیری و نیز رایزنی های بین احزاب پیروز در روزهای آینده بود.
http://etefagheroozonline.ir/fa/News/16106/خداحافظی-مرکل؛-آغاز-چالش-اتحادیه-اروپا-و-آلمان
|