برنده نوبل اقتصاد: جهان پسا کرونا جهان بهتری خواهد بود
دوشنبه 15 شهريور 1400 - 18:13:50
به نقل از رادیو فرانسه، خبرنگار روزنامه وینرتسایتونگ اتریش گفت و گوی خود با ژوزف اویگن اشتیگلیتس استاد اقتصاد دانشگاه کلمبیای نیویورک، رئیس اقتصاددانان بانک جهانی در سال های 1997 تا 2000 و برنده جایزه نوبل اقتصاد سال 2001 را با این پرسش آغاز می کند که «پیشنهاد شما برای تجهیز شرکت ها برای رویکرد به انرژی های سبز چیست؟»

به سوی جهان سبز با روش چماق و هویج

اقتصاددان آمریکائی پاسخ داد:خیلی ساده است، با روش چماق و هویج. یا شرکت ها خودشان را با ضرورت های جدید انطباق می دهند و جایزه می گیرند و یا استنکاف می ورزند و در این صورت با وضع مقررات بتدریج برای چرخش سبز تحت فشار قرار می گیرند.

وی افزود: اعمال مقررات، شرکت ها را به سمت و سویی درست سوق می دهد، اما اجازه بدهید درباره روش چماق و هویج کمی توضیح بدهم: چرخش به سمت جهان سبز نیازمند مشوق های مناسب است. پشتیبانی مالی، تشویق با جوایز، مشوق های مالیاتی، سرمایه گذاری در تحقیقات، سرمایه گذاری در تکنولوژی های سبز و سرمایه گذاری در سیستم های زیرساختی مدرن. چرخش سبز جهان به همه این موارد نیازمند است.

به زعم اشتیگلیتس، رویکرد جهان به انرژی های پاک یک چالش بزرگ اجتماعی است که هر بخش مستقل اقتصاد، هر شرکت و هر فردی را درگیر خود می کند.

وی در ادامه بیان کرد: این درگیری هم اکنون اتفاق افتاده است. بیش از همه در اروپا این خودآگاهی نسبت به ضرورت رویکرد به انرژی های پاک ایجاد شده است. انسان ها امروز هنگام مصرف و سفر و همچنین تغذیه خود به این فکر می کنند که رفتار آن ها چه تاثیری بر محیط زیست دارد؟ به عنوان نمونه،  جوانان امروزه در شهرها، گسترش پارک ها، راه های ویژه دوچرخه و حوزه های پیاده روی ممنوع برای خودروها را طلب می کنند. تا دهه هفتاد، در آمریکا هر کسی می خواست خانه ای با باغچه و استخر در حومه شهر داشته باشد. این چیزی بود که اکثر مردم از یک زندگی خوب می فهمیدند. از دید حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از گرمایش زمین، این یک فاجعه بود. نیاز به زمین های بیشتر برای ایجاد خیابان ها، نیاز به حامل های سوخت بیشتر و میلیون ها انسانی که هر روز از حومه ها برای کار روانه شهرها می شدند و شب ها وقت زیادی را در ترافیک می گذراندند. حالا در دوران پس از کرونا یک شانس وجود دارد: مسئله حالا بر سر یک جهان دیگر، یک جهان بهتر است.

انرژی های پاک در اروپا، آمریکا و چین

اشتیگلیتس که بتازگی در مصاحبه دیگری با خبرگزاری فرانسه هشدار داده است که در دوران پساکرونا نباید به سمت ریاضت اقتصادی رفت، تصریح کرد: درمورد سرمایه گذاری بر انرژی خورشیدی، ایالات متحده آمریکا به طور قطعی عقب ماند. چین امروز در زمینه این تکنولوژی سلطه مطلق دارد. اروپا نیز در زمینه انرژی های تجدید شونده بسیار پیشروتر از آمریکا است. آمریکائی ها چهل سال تمام شعار می دادند که برای ما فرقی نمی کند که چیپس سیب زمینی تولید کنیم یا چیپ های کامپیوتر. امروز می فهمیم که این برداشت درست نبود.

استاد اقتصاد دانشگاه کلمبیای نیویورک افزود: اروپا در زمینه چرخش سبز بسیار پیشرو است. در مقابل چین همچنان برای تولید انرژی به شدت از نیروگاه های زغالی استفاده می کند. صنایع چین هنوز مصرف انرژی بهینه ندارند، اما چین در عین حال بزرگ ترین تولیدکننده تکنولوژی انرژی خورشیدی در سراسر جهان است و درمورد وسایل حمل و نقل عمومی و خودروهای برقی سرمایه گذاری کم نظیری کرده است.

http://etefagheroozonline.ir/fa/News/15762/برنده-نوبل-اقتصاد-جهان-پسا-کرونا-جهان-بهتری-خواهد-بود
بستن   چاپ